2 червня
Завантажити ще

На Дніпропетровщині впіймали рекордну кількість ухилянтів

На Дніпропетровщині впіймали рекордну кількість ухилянтів

Російська пропаганда активно поширює інформацію про те, що в Україні нібито мільйони ухилянтів від військової служби. Насправді це зовсім не відповідає дійсності, пише OBOZ.UA, що надіслав запити до всіх обласних управлінь поліції і вже отримав більшість відповідей.

З'ясувалося, що військкомати передали до Національної поліції України інформацію про 94,5 тисячі осіб, які ухиляються від явки до територіальних центрів комплектування (ТЦК). Тож проблема дійсно існує, але у набагато меншій мірі, ніж це намагається довести роспропаганда. 

Рекордсмени щодо кількості ухилянтів  – на Дніпропетровщині. За чотири місяці 2024 року до підрозділів поліції регіону надійшло 38 282 звернення з територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки з даними тих українців, які ухиляються від явки (служби). З них вже знайдено та доправлено до ТЦК 5511 осіб.

Чернігівщина. До управління Нацполіції  надійшло 9115 звернень ТЦК про з’ясування перебування ухилянтів. Знайдено та доставлено до  територіальних центрів 1429 .

Харківщина. Відомо про 4664 ухилянтів. Виявлено та доставлено до ТЦК 1954.

В Івано-Франківській області у 2024 році поліція зареєструвала 2328 звернень від ТЦК про ухилянтів, з них знайдено та доправлено 1814 осіб. 

Закарпатська область. Станом на кінець квітня 2024 року до поліції передали дані про 8289 мешканців регіону, які порушили законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. 2452 з них вже знайдено правоохоронцями та доставлено до ТЦК.

Житомирська область. Станом на кінець квітня 2024 року до поліції передали дані про 8289 жителів регіону, що порушили законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. 2452 з них уже знайдено правоохоронцями та доправлено до ТЦК.

У Полтавській області поліція має звернення щодо 7433 ухилянтів, з них знайдено та доставлено до ТЦК 2591.

Рівненська область. Відомо про 9832 ухилянтів, 1828 з яких вдалося розшукати та доправити до військкоматів.

Вінниччина нарахувала 7288 ухилянтів, 2325 з них знайдено.

Кіровоградщина має дані про 5955 людей, що ухиляються від призову. Окремий облік відомостей про те, скільки людей знайдено, в регіоні не ведеться. 

Хмельниччина. ТЦК направили до поліції 1085 звернень. Даних про те, скільки знайдено, немає. 

Відмовилися надати дані про ухилянтів у поліції Донецької, Херсонської, Тернопільської та Черкаської областей. 

Чернівецька область. Заступник начальника ГУНП Святослав Кишлар заявив, що облік осіб, які ухиляються від явки до ТСКСП або від проходження військової служби під час мобілізації, не ведеться.

В Одеській області ГУНП перекинуло запитання на територіальні підрозділи.  У Сумській, Київській, Закарпатській та Львівській областях на запит не відповіли. А правоохоронці  Запорізької області пообіцяли надати інформацію найближчим часом.

  •  Раніше журналіст Коротко про писала, що ставлення до чоловіків з України, які опинилися за кордоном після лютого 2022 року, у жителів того ж закордоння неоднозначне. Хтось вважає, що всі вони мають мобілізуватися та стати на захист своєї країни, а не відсиджуватися за кордоном. Хтось вважає, якщо попросили притулку – то за законом зобов'язані надати. 
  • Також ми розбирались, що відомо про штрафи для порушників правил військового обліку.